torsdag 28 februari 2013

Uppgift: Symmetri

På bilden fick vi i uppgift att skapa en tapet med inspiration från Alhambra.
I mönstret skulle det vara translation, dvs när man kopierar en figur eller ett mönster och placerar det på en annan plats av pappret, rotation, dvs när man kan rotera bilden ett visst antal grader utan att den ser olika ut, den ska alltså se likadan ut varje gång man vrider den 90°, spegling, dvs att om man drar en linje genom mönstret så ska den se lika dan ut på båda sidor av linjen, en sån linje kallas symmetrilinje, genom min bild kan man dra fyra symmetrilinjer och sist tesselering, dvs när man kopierar sitt mönster och sedan sätter de intill varandra så att det skapar ett helt nytt mönster.

Inspirationen till mönstret skulle komma från Alhambra och när jag googlade på det så hittade jag några bilder som gjorde mig inspirerad och dom är här:
Mina inspirationsbilder från Alhambra

Inspirationen kom ifrån färgerna och formerna i dessa två bilder.

När det kommer till utförandet av mitt mönster så hade jag först jättesvårt att komma på hur mitt mönster skulle se ut. Jag kladdade en massa på olika papper och blev inte nöjd. Jag ritade på rutigt och randigt och vitt papper men inget ville funka.  Här kommer en bild på några av alla mönster jag försökte med:

  

När jag äntligen kommit på ett mönster som funkade för mig så ritade jag ner det på ett rutigt papper och målade sen av det på ett vanligt vitt på ljusbordet. Här är mönstret från det rutiga pappret:
















Efter att jag ritat av mönstret på ett vitt papper så la jag in det i Photoshop och redigerade bort små blyertsstreck och färglade hela bilden. Här är bilden när den är färdigredigerad i Photoshop:
Som ni ser så har den fyra symmetrilinjer (spegling) ,  den går att vrida 90° och fortfarande se likadan ut (rotation), jag kan göra en tesselering eller translation av den och det skapar ett mönster.


Här är mitt färdiga mönster när jag tesselerat det:

Jag är riktigt nöjd med att jag lyckades skapa ett sånt fint mönster efter alla skisser jag gjort.
Jag tycker att det blev fint och jag är nöjd med att jag har med alla fyra olika metoder i mönstret.

Molly