onsdag 10 april 2013

Uppgift: Bildanalys

Jag har valt att analysera en bild målad av PixelPancho, väggen finns i Los Angeles, USA. Jag satt och letade efter en bra bild att analysera och fastnade för denna, jag hittade den på fatcap.com. Jag hittade den sidan genom att söka på Graffiti på google och tryckte sen på en helt annan bild, men letade sen runt lite på fatcap.com och hittade den här bilden och föll direkt för den. 
Bilden är ritad på en röd tegelvägg och föreställer en robot som har baddräkt, paraplyhatt, sandaler och bär på en surfbräda. Roboten har ett stort bronsfärgat huvud med två stora svarta ögon som ser ut att vara knappar eller små spakar, den har en näsa och mun i guld, den har även ett öra som är metallfärgat. På huvudet har roboten en regnbågsfärgad paraplyhatt som ger en liten skugga på robotens huvud.  Hela roboten ser ut att vara av metall och ena halvan av robotens överkropp, samt halsen är i samma bronsfärgade färg som huvudet, resten är i en silverliknande metallfärg. Roboten har två "bröstvårtor" av "på-och-av"-spakar som ser ut att vara i guld, båda spakarna pekar uppåt och runt där spakarna sitter fast i överkroppen går en silvrig rand. Ryggen på roboten ser ut att vara guldfärgad och en stor mutter som håller ihop armen till överkroppen är även den guldfärgad. Armen är lång och smal och är metallfärgad, det är två långa rör som sitter ihop med en led innan handen börjar vid underarmsrörets slut sitter en röd ring som håller ihop en metallfärgad fyrkantig klump till hand, fingrarna är böjbara och är röda. Där robotens ben sitter ihop, vilket är på sidorna av kroppen sitter det en stor gulfärgad mutter.  Roboten har långa spinkiga silvriga ben av rör, dom sitter ihop som armarna med en metallfärgad led men benen är i större format än armarna och är ganska långa. Vid benets slut kommer en stor metallklump till fot.  Roboten har på sig en randig baddräkt som är röd- och vitrandig, ränderna går vågrätt, den är väldigt urringad, urringningen går nedanför "bröstspakarna" och har smala axelband. På fötterna har roboten sandaler, sandalen på den bakre foten håller på att trilla av för att hälbandet på sandalen inte sitter på hälen om robotens fot. Roboten är påväg nånstans med stora kliv, han står i halvprofil och är mitt i ett stort steg mot vänster. Under den vänstra armen (den inre armen) har roboten en stor röd- och vitrandig surfingbräda. Den är har två tjocka vita ränder på sidorna och en röd i mitten, det som är fram på brädan lutar neråt och är framåt åt hållet som roboten går.
På väggen finns även en stor vit lapp om att bara kunder får parkera på platsen och att man får stå där i max två timmar, den sitter under roboten på en målad trästolpe som ser ut att vara ner stucken mellan några stenar. Under roboten ser man även en svag skugga av roboten.
Den har målats med sprayfärg, ljuset i bilden kommer nästan rakt uppifrån men det ser ut att komma utifrån bilden och snett ner på roboten, därav kommer skuggan av hatten på robotens ansikte och skuggan under hamnar nästan precis under. Sist men inte mist står målarens artistnamn skrivit på väggen i vit, svart och röd text. Texten är till höger om roboten.

Jag personligen älskar bilden, den är i färg, vilket jag gillar, den är lite barnslig, eftersom det är en robot i baddräkt och paraplyhatt i olika färger, men samtidigt så är den väldigt bra gjord och den är glad på något sätt och bryter mot det andra stela och seriösa i bakgrunden. 
Beroende på vem man frågar så kan de ha olika tankar om vad bilden har för avsikt, men jag tror mest att den är där för att bryta av, för att väcka lite glada tankar och för att få en att associera till andra saker, exempelvis sommaren, bad och sol, eftersom roboten bär baddräkt och solhatt och har en surfingbräda under armen. Omgivningen är ganska uttråkande, det ser ut att vara en stor byggnad i rött tegel, vilket ser stelt och tråkigt ut, vid vänster sida om väggen med målningen finns någon byggnad som kanske sitter ihop med den andra men är av ett annat material som också ser väldigt stelt ut. Om det hade varit en helt vanlig människa i bilden istället för en robot hade bilden inte blivit så "udda" som man kan se att den är nu, den hade inte haft samma intryck på mig i alla fall. Jag tycker att bilden är båda bra och bra gjord, den bryter av och får mottagaren att tänka på något annat en stund, jag gillar det och det tror jag att många andra gör också. Det avsändaren ville med bilder tror jag var att ge folk just den känslan.

Här är bilden; 

Bilden kommer från; http://www.fatcap.com/live/727.html

tisdag 9 april 2013

Stolen, snart färdig

Min stol börjar bli färdig! Har byggt klart den och tapetserat med remsor av A3 papper jag målat i olika färger. Jag har jobbat mycket med stolen och tycker att det är kul, är himla glad att jag kan sitta på stolen som jag byggt helt av wellpapp. Jag trodde inte att jag skulle kunna det innan.
Den är så gott som färdig, jag ska bara slipa till några kanter och lägga på några få remsor till sen är den klar. Jag är lite stolt över att på så pass kort tid kunnat skapa en hel stol.
På fredag ska jag redovisa om den men innan dess ska jag göra klart ett collage om stolen i photoshop, vilket jag tänkt göra imorgon.
Här är en bild på stolen som den ser ut nu;