fredag 7 november 2014

Gaturumments inredning

Hur rör sig folk i området?
    Morgon;
Ett fåtal genar över planen, jag gissar att de då är påväg till jobbet, eftersom klockan var precis innan 8. Det var ca 4-5 personer som stod och väntade på någon annan, eller annat vid kanten av planen, eller vid kanten av gångvägarna. Mycket rörelse vid busshållplatserna. Det var kallt och var lite duggregn, vilket gjorde att folk helst inte stod under öppen himmel. Folk gick fort och verkade målmedvetna. 
    Lunch;
Det var en större grupp med barn som spelade fotboll på planen och flera barn som lekte runt skate-rampen.  Folk cyklade på cykelbanorna, speciellt i riktning mot stan. Folk gick till och från busshållplatserna mycket. Flera personer har stått och väntat eller vilat genom att sitta på trappstegen till planen eller vid korsningen vid övergångsstället mot busshållplatserna. Kallt väder, folk stod helst inte stilla, utan de som väntade på någon hade en tendens att gå i cirklar eller ovaler runt i området. Det var olika tempon på de olika gående och cyklande, endel gick lugnt och strosade medan andra var snabba i stegen. 
    Eftermiddag
Folk använder sig mest av gångvägar, men genar då och då över gräsplanen, mycket folk som går mot bussarna. Det står en grupp och väntar på kortsidan vid Älvrummet, mot bryggan. Det var inte mycket folk och de som var där gick snabbt, detta tror jag berodde på att det regnade en del. 

Hur upplevde du platsen? 
    Jag upplevde platsen som öppen alla gånger jag var där, det är en ganska kal plats, utan mycket ställen att mötas och sitta en stund, om man nu inte vill sitta på trappstegen som vätter mot planen. Då det var kallt och regnigt ute de gånger jag var där upplevde jag platsen som svalare, mer oinbjudande och otrevlig än vad jag vet att jag har gjort när jag varit på platsen andra gånger, exempelvis under sommaren. 

Vad är din uppfattning av vad som behövs på platsen? Vad vill du ändra på och hur ska du ändra på det? 
    Jag tycker att det behövs något ställe där man kan undkomma eventuellt regn eller mycket stark sol, som under somriga årstider. På så sätt kan man använda platsen även fast det är dåligt väder, och man får ett annat användningsområde. En annan sak som jag saknar är sittplatser, som fler bänkar som inte är i fuktigt trä, utan någon form av sittplats där man kanske till och med kan sitta och fika eller annat. 
    Hur jag skulle ändra på detta hade varit att ta bort en del av gräsplanen och fokusera på mer sociala ytor där man kan stå, sitta och eventuellt ta skydd från sol och regn. Det hade det varit bra om man kunde skapa ”rutor” då man kunde sitta och fika, eller sitta att läsa, sitta och jobba eller liknande. Även ett slags tak av något slag och någon slags vindskydd.
Jag valde att plocka bort en del av gräsplanen så  det finns en större, hård yta att sitta på, jag har även valt att sätta upp bänkar och ”skydd” som man kan ställa sig bakom/under om det börjar regna. Allt detta skall vara i granit. Jag har också valt att lysa upp planen, då det på vintrarna blir mörkare och otrevligare att befinna sig på platsen. Jag valde att sätta upp lyktstolpar, och för att få in lite liv i det hela valde jag att göra lyktstolparna böja. De ska se ut som om dom är levande och snurrar sig och böjer sig. Den granitplatta jag valt att tillsätta planen skall vara tillgänglig för eventuella ”matvagnar” som nu finns lite runt om i Göteborg, om man skulle kunna få dit en sådan tror jag att rörelsen runt planen blivit annorlunda, men jag vill inte sätta dit något fast då det föredras om det kan bytas ut och locka nya personer till platsen. 

Tilllägg; Jag har utgått från film och föreläsning, med hjälp av föreläsningen använde jag mig av bubblorna, för att skapa en plats som filmen uttryckte behövdes, en plats för människor att samlas, en stad för folket så att man kan stanna upp från bilar och industrier och umgås med varandra och inte ensamma eller i mindre grupper.

Hur ser omgivningen ut och hur kan du ta med denna i åtanke till din design? 
    Omgivningen består av olika sorters hus, från olika tidsepoker, exempel som Operahuset, Älvhuset och Nordstan är exempel på några olika byggnader med olika utseenden. 

Värdeord
    Inbjudande(det är öppet och det finns plats åt alla), Aktiverande(Fortfarande mycket konstgräs kvar så man kan ha ytor att röra sig på), Vilande(Kanter och trappor att sätta sig ner en stund på), Mjukt(Mjuka former), Rogivande(Man ska känna sig trygg då det inte finns undangömda platser utan ytan är fri), Lättillgängligt(Det ligger bra och det är en stor öppen yta man lätt kommer åt, många får plats). 


Moodboard 

 Process;
Vi alla började med att stå på planen som skulle göras om, vi var där morgon, lunch och eftermiddag. Vi hade en karta över området och på dessa ritade vi hur folk gick, var folk stod, och hur folk cirkulerade och rörde sig på platsen. Likt det sätt som Arne Brantzell använt. 

Efter jag fått den information jag behövde över hur folk använde sig av platsen satte jag mig och skrev analysen ovanför, där jag svarade på alla frågor. 

Jag skapade sedan en moodboard, jag hämtade inspiration från Pinterest. Det var i detta skede som jag valde mina inspirationsord, som även dessa finns med på min moodboard. 

Sedan till det svårare. När modellen skulle göras började det krångliga, skalan var jag tvungen att ändra flera gånger, men då jag inte har så mycket detaljer så kunde jag göra modellen ganska liten, då jag inte heller ville att den skulle bli otymplig. Ytan på gräsplanen mättes upp på kaparskiva och skars ut. Sedan började jag fundera på vad jag skulle ha på platsen, och hur. Först tänkte jag något slags skydd från sol och regn, men denna ide sumpade jag förhållandevis snabbt då detta hade kunnat bli ett väldigt avskilt område, vilket jag inte ville. Att jag skulle haft ett sådant skydd hade kunnat innebära otrygghet, eftersom platsen blivit avskild. 

Jag trivdes med hur platsen användes när den endast bestod av konstgräs, men tyckte att platsen var lite stor, och att det inte fanns några bra ytor som inte var i gräs eller var en trappa. Så jag valde att använda mig av en bit kaparskiva som jag skar ut i en mjuk rundad form, för att få en känsla av mjukt, inbjudande och lättillgängligt. 

Sedan kläddes de båda bitarna i papper, planen i papper som liknar gräs, och den andra biten fick granit som yttre. 

Jag limmade sedan med hjälp av en limpistol på granitbiten på gräsplanen, och satte sedan dit lyktstolpar som utformats av ståltråd, som jag böjt till extra för att få det konstnärliga, aktiverande och lekfulla uttrycket.

måndag 3 november 2014

Ready-Made

Jag har gjort en mobil, de massproducerade föremål jag använt mig av är ett Bamse pussel, två galgar, en bok och skrivpapper.
Jag inspirerades faktiskt av boken själv, jag utgick från berättandet. Jag använde pusselbitarna som små delar, mindre historier, som tillsammans skapar en helhet. Med hjälp av sidorna ur böckerna skapade två versioner av samma pusselbit, vilket gav ”två sidor av samma mynt”, en framsida och en baksida.

Såhär har jag gjort min mobil;
Jag började med att riva ut sidor ur boken och använda mig av decopagelim, jag rev sidorna i olika delar och limmade över hela sidan av pusselbiten som hade tryck på sig. Jag fick limma flera lager för att helt täcka utan. Jag skrev sedan ut sidor som istället var vita med svart text, var svarta med vit text, dessa rev jag också sönder och använde mig av decopagelimmet igen och limmade på bitarna på baksidan av pusselbitarna. Jag lät sedan alla bitarna torka och skar sedan av kanterna av pappret. Jag använde ett litet borr för att borra hål i pusselbitarna så att jag sedan kunde föra igenom vit sytråd genom hålen. Två galgar användes för att skapa ”hållaren” till mobilen. Jag sågade av ena galg-kroken på första galgen, sedan satte jag ihop galgarna i ett kryss och använde två buntband i plast för att få dem att sitta ihop. Sedan tog jag sprayfärg i silver för att täcka den grå färgen som var på galgarna från början. Jag knöt sedan fast de olika pusselbitarna i galgarna.






Mitt verk skulle från början bara vara en ready-made utan betydelse, men medan jag skapade mobilen så kom budskap fram, min mobil kan symbolisera en rad olika saker, jag föredrar egentligen att lämna detta helt åt 'kunden', den som ser på mobilen. Det första är anledningen till att jag har två olika sidor på pusselbitarna, en svart och en vit. Detta är för att det alltid finns två sidor av samma mynt, två versioner av samma historia, sidorna på pusslet är desamma, båda har text, båda är svarta och vita, men den ena är mer vit än svart och den andra är mer svart än vit. Allt är inte alltid som man tror, baksidan ser annorlunda ut. Man också kan sätta ihop de olika bitarna och skapa något större, en bredare historia av de olika smådelarna i bild av pusslet.

Om jag skulle ställa ut verket hade jag velat ha det i ett rum som är helt i den silvriga färgen jag har på galgarna, med en ensam strålkastare med neutralt ljus som lös på verket, så det skapades skuggor i rummet av pusselbitarna. Detta för att allt fokus skulle vara på de olika byggstenarna, pusselbitarna, i verket. Och genom att rikta strålkastaren åt ena hållet kan man också skapa en illusion av att de vita delarna är mörka då de är bortvända från ljuset. På så sätt får man variation i verket.

Det jag hade kunnat göra bättre hade varit att eventuellt ha fler pusselbitar, jag hade även velat ha dem större. Då hade mobilen kunnat ge ett starkare intryck. Att försöka få trådarna näst intill osynliga hade varit ett stort plus då jag hade föredragit att det verkligen såg ut som om pusselbitarna svävade i rummet den hängde i, detta också för ett starkare intryck och för att pusselbitarna skulle få en känsla av tyngdlöshet, vilket jag hade föredragit. Det sista jag hade kunnat förbättra hade nog varit om jag hittat två smala stålgalgar att sätta ihop istället för de i plast som var de enda jag kunde hitta, då hade mer fokus lagts på pusselbitarna.