onsdag 27 november 2013

Folklore

Vi har fått en uppgift att designa ett kollektion med inspiration från folklore, vi fick välja mellan skandinavisk, rysk, tibetansk och mongolisk folklore.
Jag valde Mongolisk.
Här är några bilder jag hittade som fångade mitt intresse, de hade mycket färg och eftersom jag gillar färg och detaljer så fick de bli min inspirationskälla.
Jag hämtade min inspiration i färger och mönster på kläderna till mina möbler. Jag använder mig mest av lila, blått, grönt och lite rött.
Jag tycker att kläderna ser ganska lekfulla ut med färgerna, pärlorna och att det dinglar pärlor och kedjor från huvudbonaderna.
Jag har letat upp min inspiration på Pinterest.

Jag har ritat tio saker till min kollektion, av dessa tio ska man göra en prototyp av en möbel och göra en inredningsdetalj i naturlig storlek. Jag ska göra en byrå och en lampa.

Jag har ritat alla saker i min loggbok, de är än så länge bara skisser.

Jag visade mina skisser för Merete och hon tyckte att man inte riktigt såg folkloren, så jag ändrade på lite saker för att man skulle förstå var jag fått inspirationen från.
Jag ändrade skärmen på lamporna ca åtta gånger.
När jag målade byrån ändrade jag färger och mönster två-tre ggr.

torsdag 24 oktober 2013

Inlämning Mytartikel

 Nu är artikeln klar!
Här är resultatet;



 
Min Process:
Först letade runt efter någon rolig myt som jag kunde skriva om till en artikel, jag älskar enhörningar och kom fram till att jag kunde skriva om att någon lyckats fånga en enhörning på bild. Jag skrev myten på svenskalektionerna, jag kom snabbt på att jag ville ha en tecknad enhörning eftersom jag då kunde ha den "flytande" i texten, vilket jag tycker ser väldigt bra ut.
Jag målade enhörningen mycket noggrant, som man kan läsa om i inlägget innan.
Jag bad Merete skanna in bilden och jag klippte bort allt förutom enhörningen själv, jag fyllde sedan i konturer med svart.
Jag sparade bilden och öppnade upp ett A3 i Photoshop och gjorde stödlinjer för att få till  var rubriker, reklam och artikeln skulle börja och sluta, och var spalterna skulle vara någonstans.
Det blev lite krångligt med texten så jag fick lägga kanske mycket tid på att försöka få texten att lägga sig och se ut som jag ville. Men det löste sig snabbt.
Jag tog fyra olika reklamannonser från google och la in på sidan för att det skulle se verkligare ut. Jag fick sedan problem med de två svarta linjerna jag har uppe och nere på sidan, dom ville inte sparas med dokumentet utan försvann, men jag fick hjälp av läraren och fick lära mig ett annat sätt att göra linjer och detta problem löste sig också.
Jag är väldigt nöjd! Detta var en ganska rolig uppgift också. Jag är glad att jag hann klart i tid, vilket jag var osäker på. 

tisdag 22 oktober 2013

Uppdatering Mytuppgift.

Kom idag på att jag helt glömt bloggen och fick lite stress att skriva.
Artikeln är färdigskriven och bilden målad, jag ska fixa till min bild på enhörningen lite till i Photoshop så att kanter och konturer blir snyggare. Jag har verkligen jobbat med att få bilden riktigt bra och känner att jag är väldigt nöjd med hur den ser ut än så länge.
Jag började med att leta upp en bra bild på en enhörning som jag ville ha inspiration av, eftersom jag aldrig har målat en häst eller enhörning på detta viset innan så fick jag titta lite på hur den såg ut och hur huvudet var vridet m.m. Jag visste att jag ville att den skulle stå så att man såg huvudet men att man skulle se själva kroppen, därför fick den stå på detta viset.
 Här är utvecklingen av min bild:
Jag börjar med att försöka få till huvudet och frambenen med blyerts genom att skissa, det går inte jättebra och jag blir lite otålig och kladdar dit en ny form av en enhörning, som iallafall inte jag sett förut:



















 Sen lyckas jag med framben och då tecknar och fixar former men inte så mycket detaljer än:















Jag fixade sedan till alla små detaljer och förlängde benen och fixade till man och hovar, här är den färdiga skissen som sedan ska färgläggas med akvarellfärg:














Jag testade med lite färger och olika mycket vatten och kladdade lite på två kopior. Det såg ut såhär:
 Jag tejpar fast pappret när jag ska måla med akvarell så att inte pappret ska ändra form av vattnet, om man tejpar fast pappret i bordet så går pappret tillbaka i samma form när det torkar sedan.


Här är den färdiga ifyllda bilden. Jag är jättenöjd, men för att det ska se ännu lite bättre ut så fyller jag i kanterna med svart i Photoshop. 



Idag är jag sjuk (Vet inte om jag kommer behöva stanna hemma från skolan imorgon också) och jag är lite rädd att inte hinna med att lämna in detta i tid eftersom jag behöver Photoshop och bara har tillgång till det i skolan, men jag kan inte sitta i skolan när jag mår såhär. Vi får se hur detta blir eftersom jag inte är riktigt klar än.

onsdag 2 oktober 2013

Uppgift: Myter

Just nu har vi ett samspel mellan svenska och bild. Vi ska hitta en myt och skriva om den till en artikel, som ska verka trovärdig för dagens datum, och till artikeln vi skapat ska vi illustrera en bild.
Jag har valt att skriva om att man lyckats fånga en enhörning på kort, bevis till att dessa djur faktiskt finns.  Iden och inspiration fick jag av den tecknade filmen The Last Unicorn, som utkom 1982.

Här är ett inspirationskollage där de flesta bilder kommer från filmen. Jag har redan en ide om hur jag ska göra med bilden som jag ska måla.
Jag ska måla i akvarellfärg och måla en enhörning i en skog.

Här är mitt inspirationscollage.

fredag 31 maj 2013

Konsthistoria -ismer


Vi har i bilden fått uppgift att skapa en möbelkollektion med minst tre möbler med inspiration av en ism vi fick utlottade åt oss. Jag fick Dadaism.

Dadaismen uppstod under det första världskriget. Ordet "dada" är franskt barnspråk för häst.
Det första av dadaismen kom 1918. Slump och nonsen var utmärkande för dadaismen, man tog något gammalt och gjorde till nytt. Dadaismen bidrog till en ny medvetenhet om det omedvetna i vardagen.
Dadaismen var en av de mest provokativa modernistiska konströrelserna. Dadaisterna var mycket intresserade av språket, men gjorde även här uppror mot hur vi normalt använder språket. Det språk som finns är, enligt dadaismen, urvattnat och förstört av kompromisser.

Den konstnären jag har valt att fördjupa mig i är Tristan Tzara. Jag satt och letade efter en inspirationskälla och kom över en bild på Tristan Tzara, en författare under dadaismen. Jag sökte på hans namn på google och fastnade vid dessa två bilder;
På bilden har Tristan bara ett öga och et andra består av någonting annat, jag insåg då att jag ville
ha ögon som huvudinspiration, på de bilder jag hittade på Tristan så var det ofta något med de ena ögat så det fick bli min inspiration. Jag tog vanliga möbler och satte dit ögon på, jag ville ta två saker som redan fanns för att skapa något nytt och eget.




Mitt inspirationscollage:


Här är mina möbler:






















Här är mitt collage.